על "מצפן היחסים" של "אייכה"

"מצפן היחסים" של אייכה הוא כלי עבודה יעיל שעוזר לגשר על קשיים ביחסים בין הורה לילד. שימוש נכון בכלי מאפשר לשפר באופן דרמטי, מערכת יחסים שנראו בתחילה כהרוסות ובלתי ניתנות לגישור. הכלי מאבחן את "העמדה הרגשית" של הילד ביחס להורה סביב נושא ספציפי. אבחון נכון של הקשיים הרגשיים של הילד, עוזר להורה להבין אילו צעדים עליו לנקוט כדי למנוע החרפה ביחסים אתו.

4 תנאי יסוד של ההורה לשימוש ב – "מצפן היחסים"

כדי להיעזר ב – "מצפן היחסים" ההורה המיטיב לו אנו קוראים "הורה-מגדלור" צריך לקבל על עצמו  4 תנאי יסוד של אחריות לתהליך:

  1. להפסיק להאשים את הילד ולקבל אחריות מלאה על מצב היחסים שלך אתו.
  2. להתייחס לילד כסובייקט עצמאי שיש לו רצונות תובנות וחיים נפרדים ממך.
  3. עלייך לעמוד גלוי כסובייקט עצמאי ולהאיר את הערכים, הרצונות והמטרות האישיות שלך.
  4. עלייך להחזיק תמיד באמונה שלילד שלך יש את כל הפוטנציאל לבחור נכון ולהשתנות לטובה.

פירוש מפת מצפן היחסים ומושגים חשובים:

"הורה-מגדלור" – העיגול במרכז המצפן – אחריות הורית חיובית, מניעה תהליכים של תקשורת אפקטיבית ולא כוחנית שמכוונת את הילד לעבר התנהגות רצויה.

זרקור המגדלור המסרים מעמדה של אחריות הורית חיובית, משולים לאור הזרקור שמאיר את המגדלור. המשפטים על קרני האור הם הבסיס לבניית "מסר מכוון" מואר וברור, מותאם למקום הרגשי בו נמצא הילד.

"מסר מכוון" – מסר הורי חיובי, מואר וברור, נאמר בהדדיות מול המקום הריגשי בו נמצא הילד, מכבד את חופש הבחירה שלו ונמנע מהבעה של מסמכותיות, שיפוטיות, ביקורתיות, ייאוש או תסכול מהתנהגותו של הילד.

"הפסד מגדל" – שינוי מאזן הכדאיות להתנהגות לא רצויה נעשת בעזרת מניעה עתידית, קצובה בזמן וידועה מראש, של שירותים או משאבים זמינים שההורה נותן לילד. הפסד עתידי מייצר מציאות חדשה שמשנה את מאזן הכדאיות של התנהגות לא רצויה של הילד.

"העמדה רגשית" – נקודת ציון ספציפית בזמן ובמקום בוא אנחנו בודקים את מידת המסוגלות הרגשית של הילד להיענות למסרים, לרצונות וסמכותו של ההורה.

"פער היחסים" –  פער הרצונות והקשיים הרגשיים שקיימים בין שני סובייקטים עצמאיים ונפרדים (הורה וילד) אשר נמצאים בשתי "עמדות רגשיות" שונות.

לוח "מצפן היחסים" מחולק ל-2 אזורים צבע שמתארים את "פער ביחסים" בין הורה לילד – האזור הימני של התחשבות הילד בהורה ואזור השמאלי בו מגיב הילד כלפי ההורה בכוחנות והאלימות. הפערים גדלים עם כיוון השעון.

  • אזור התחשבות – פער יחסים בין שני סובייקטים עצמאים ונפרדים שמתחשבים ומכבדים זה את זה. האזור מתאר יחסים נורמטיביים עד עמדה רגשית של כדאיות הוגנת.
  • אזור הכוחנות – פער יחסים של כוחנות מתחיל היכן שההתחשבות, הגינות, כבוד הדדי נפסקים ומתחילה מערכת יחסים שיש בה תועלתנות, צדקנות ואלימות.

אזהרה למשתמש:

במקרה ונזהה שאנחנו נמצאים בעמדה רגשית של ביטול אליםמילולי נעצור מיד את תהליך ונפנה ליעוץ מקצועי. איש המקצוע צריך לפעול לפי הכללים הבאים:

  • לעשות אבחון קליני במטרה לבדוק את מידת המסוכנות הרגשית והפיזית שיש בהתנהגות הילד.
  • ליצור עבור ההורים רשת תמיכה של אנשים שיהיו נוכחים או זמינים טלפונית בזמן קונפליקט.
  • במידה ומחליטים להמשיך בהתערבות, לשתף בתהליך איש מקצוע נוסף, לתמיכה והתייעצות.

אולי יעניין אותך לקרוא בבלוג

צור קשר

הורים יקרים, אם אתם מתוסכלים מהתקשורת עם המתבגרים שלכם, חשים שהם לא מוצאים עצמם מבחינה רגשית או חברתית, מתקשים בלימודים או פשוט לא מאושרים, דעו שיש מה לעשות.
לשיחת ייעוץ חינם עם עומר גולן, צרו קשר.

טלפון

052-3797425

כתובת

פועלי ציון 4 הרצליה

דוא"ל

omergbiz@gmail.com

צור קשר

הורים יקרים, אם אתם מתוסכלים מהתקשורת עם המתבגרים שלכם, הם מתקשים בבית הספר לא מוצאים עצמם מבחינה רגשית וחברתית או פשוט לא מאושרים, דעו שיש מה לעשות.
לשיחת ייעוץ חינם עם עומר גולן, צרו קשר.

נגישות